Forskjellen mellom kredittkort og forbrukslån


Både kredittkort og forbrukslån er penger du låner av andre og som så må betales tilbake igjen. Men det er en del forskjeller på disse to variantene. Trenger du penger og er i tvil om det er kredittkort eller forbrukslån du bør gå til anskaffelse av, blir du kanskje litt klokere etter å ha lest denne artikkelen. Du vil finne nok informasjon her til å kunne velge det beste kredittkortet for deg uten noe problem.

Kredittkort

Eksempel kredittkort KapitalKassenEt kredittkort kommer gjerne som et MasterCard eller Visakort. På dette kortet har du så fått innvilget et visst beløp, som står til din disposisjon. Dette beløpet kan være på 10 000 kroner eller 100 000 kroner. De aller færreste av oss får tildelt kredittkort med ubegrenset beløp til disposisjon. Fordelen med et kredittkort er at så lenge du ikke bruker av pengene, koster det deg heller ingenting å ha beløpet stående. Når du bruker kortet til å handle med, vil det gå et visst antall dager før renten begynner å løpe. Det vil si at om du betaler tilbake innen den rentefrie perioden begynner å løpe, har du lånt pengene gratis. Mange tilbydere av kredittkort har en rentefri periode på rundt 45 dager.

Fordeler som ligger i kredittkortet
De ulike kredittkortene kommer med forskjellige fordeler, som skal gjøre at du velger akkurat det kortet fremfor et annet. Hos noen kort får du rabatt på flybilletter når du har samlet opp nok poeng, andre kort gir deg rabatter på bensin eller forbruksvarer som handles i butikk eller på nett. Mange kredittkort tilbyr også gebyrfrie uttak i utlandet samt reiseforsikring og eventuelt andre forsikringer. Har kortet ditt reiseforsikring vil det som regel være et krav om at minst halvparten av reiseutgiftene er betalt med kredittkortet.

Du får en regning hver måned og kan velge å betale kun minstebeløpet de periodene du ikke har mye til overs. Ulempen med kredittkort er at renten er høy, ofte over 20 %, og dersom du ikke får betalt tilbake før renten begynner å løpe kan bruk av kredittkort bli en dyr affære.

Forbrukslån
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, der renten begynner å løpe så snart du har fått pengene overført til din egen konto. Det er mye å velge blant innen denne kategorien, noe som betyr at du kan søke om mikrolån og smålån fra tusenlappen og oppover til større lån på inntil en halv million kroner. Fordelen med et slikt lån er at du kan bruke pengene til nøyaktig det du vil og rentene er noe lavere enn på et kredittkort. Avhengig av beløpet du har lånt har du gjerne opptil hele femten år på tilbakebetalingen og som regel betaler du et fast avdrag hver måned.

Det forbrukslån og kredittkort har til felles
For begge variantene gjelder det at det er du som bestemmer over pengene du har lånt og hva de skal brukes til. Enten du velger forbrukslån eller kredittkort så må du betale rente til banken som takk for lånet.

Uansett hva du velger å søke om, så kan du søke elektronisk. Søknaden din vil i begge tilfeller bli utsatt for en kredittvurdering der tilbyderen tar en grundig titt på din økonomiske situasjon. Du vil også måtte tilfredsstille andre krav, som alder, inntekt og tilhørighet til Norge. Det vil si at de ulike bankene har en nedre aldersgrense, hos noen er den så lav som 18 år og hos andre så høy som 26. I tillegg setter de et krav til minste årlig inntekt, for å vite at du kan betjene et lån og samtidig må du ha bodd i Norge over et visst antall år. Det gjelder for kredittkort som forbrukslån at du ikke blir godkjent som søker dersom du har betalingsanmerkninger notert i ditt navn.