mobilbetaling, apple pay, mobile pay, pay with phone, betale med mobiltelefon, NFC

Apple pay, suverent overlegen i USA

mobilbetaling, apple pay, mobile pay, pay with phone, betale med mobiltelefon, NFC

Når det kommer til mobilbetaling så er Apple giganten i USA.

Iphone-produsenten kontrollerer omtrent halvparten av det amerikanske smarttelefon-markedet, og omtrent 10% av det internasjonale. En ny spørreundersøkelse har mer enn 80% av Amerikanske tenåringer har en Iphone. Hver av disse enhetene kommer med Apple Pay forhåndsinstallert. 

Forbrukere både i USA og her hjemme i Europa liker fortsatt å foreta transaksjoner med kreditt- og debetkort, men Apple har ikke gitt opp kampen ennå. Nå som Iphone salget har begynt å svikte, så ser Apple etter flere måter å skvise ut profitt av sine kunder. En av måtene de skal gjøre dette på, er ved å lansere et fysisk kredittkort som er knyttet opp mot Apple Pay.

Samarbeide skal gjøres med Goldman Sachs, selskapet som stod svært sentralt under finanskrisen i 2008, har ekspandert og ser på samarbeid med Apple og integrasjon opp mot Apple Pay som en måte for å kunne ekspandere.

Goldman Sachs var tidligere mest en investeringsbank, men har i etterkant av sin rolle under finanskrisen opplevd motstand i form av strengere regulasjoner som har hindret dem med å fortsette med noen av deres tidligere operasjoner. Derfor skal de nå ekspandere til privatbank markedet, i samarbeid med Apple.

En av Apple sine største fordeler, er kanskje deres motvillighet til å dele NFC, (near-field-communication) teknologien som gjør denne betalingsformen mulig, med apputviklere. Google derimot er mye mindre restriktiv, og lar troverdige utviklere få anledning til å utvikle applikasjoner som bruker NFC teknologien. Så ved å nærmest tvinge sine brukere til å bruke Apple Pay for mobilbetalinger, så har de klart å oppnå store markedsandeler.

Tim Derdenger, som underviser ved Carnegie Mellon University’s Tepper School of Business, sier at dette var en svært strategisk avgjørelse gjort av Apple. Blant annet for å stikke kjepper i hjulene til startups, og konkurrenter innenfor mobilbetalingsindustrien, blant annet Amazon Pay.

Når Apple ble spurt om å kommentere om bruken av denne praksisen, så svarte ikke Google.

En gruppe Australske banker forsøke å løsne Apple sitt grep på NFC, så de kan bygge sine egne betalingsapplikasjoner brukende NFC på Iphone. Disse 4 bankene forsøkte å forhandle sammen mot Apple, men Australske myndigheter sa at deres kollektive samarbeid sannsynligvis vil skade konkurranse, fremfor å forbedre den.

“Myndigheter og andre som setter regulasjoner ligger bakpå på dette feltet, fordi disse markedene, plattform-markedene og næringen er så kompleks.” Sa David Nieborg, en professor ved University of Toronto.

Den største aktøren som så langt har tatt opp kampen mot Apple er Sveriges Spotify, de har skrevet en klage der de skriver at Apple ødelegger for konkurrenter, og har en urettferdig fordel som de utnytter. De har også klagd til EU om at Apple favoriser sin egen musikkstrømningstjeneste Apple Music. The Supreme Court godkjente i Mai at Iphone brukere kunne foreta en felles saksøkning som involverer Apple sin App Store.

Konkurranse-kommisjonslederen Margrethe Vestager i den Europeiske Unionen har tidligere vist muskler mot Amerikanske teknologigiganter. Kommisjonen har så langt kommet frem til at det er stor nok konkurranse innenfor mobilbetalingssfæren, og at det derfor ikke er noen vits i og ta rettslige grep mot Apple så langt. Men som de tidligere har vist, så er de ikke rett til å utdele store bøter for å forbedre konkurransesituasjonen. Google har allerede betalt 8 milliarder Euro i bøter for konkurranseskadende handlinger som ikke falt i smak hos EU.

Her hjemme i Norge, så ønsker blant annet Vipps å kaste seg på mobilbetalingsmarkedet. Dinside.no skrev om dette for et år siden. Les mer om deres artikkel her.

Foreløpig så ser det ut som at Apple for fortsette med å verne om NFC teknologien til kun eget bruk på sine Iphoner. Kun tiden vil vise om dette vil forandre seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *