facebook libra, libra, facebook, kryptovaluta

Hva er Libra? Alt du trenger å vite om Facebook sin nye kryptovaluta.

Facebook har gitt uttrykk for at de ønsker å nå personer som ikke har tilgang til en bankkonto. Det er nettopp der Libra skal komme inn i bildet.

Facebook lanserte i Juni nyhetene om å slippe en kryptovaluta kalt “Libra”. Libra skal hjelpe milliarder av Facebook-brukere til å gjennomføre transaksjoner over hele jorden. Dette kan potensielt snu opp ned på hele det tradisjonelle bankssystemet.

Libra blir av mange sett på som en mulighet for å tilkoble mennesker som ikke har tilgang til tradisjonelle banktjenester. Med nærmere 2.4 milliarder månedlige brukere så har Libra muligheten til å snu opp ned på hele banksystemet. I kjølvannet av mange tidligere skandaler, (som Facebook-Cambridge Analytica Skandalen) frykter mange konsekvensene ved å gi facebook enda mer innsikt i privatpersoners liv.

Libra, en ny inntektskilde for Facebook?

Det er blitt spekulert i om Libra kan bli en sårt trengt inntektskilde for Facebook. Facebook har tidligere opplevd sterk vekst. Denne veksten har nå avtatt en del de siste to årene. Derfor kan det hende at Libra blir fremskyndet for etter press fra aksjonærer for å skape ytterligere inntekt.

Det ble hurtig annonsert at Libra blir annonsert allerede i 2020. Dette kan være en bekreftelse av vår mistanke.

Skepsis rundt Libra

Amerikanske lovgivende makter var kjapt ute til å stille spørsmålstegn ved personvernsbeskyttelsen når kryptovalutaten skal lanseres. Kort etter at Facebook gikk ut med nyheter om Libra-lanseringen så oppfordret kongresskvinnen og formann ved House Financial Services Committee, Maxine Waters Facebook om å stoppe prosjektet frem til Kongressen og regulatorer får tid til å gjennomgå prosjektet. Hun oppfordret også ledere ved selskapet om å svare på spørsmål hos komiteen. 

Hun sa 

“Facebook har data på milliarder av mennesker, og har gang på gang fremvist mangelfull håndtering på deres behandling av denne dataen.“

i tillegg til

“Med nyheten om at de [Facebook] planlegger å slippe en kryptovaluta så vil Facebook kunne fortsette sin ukontrollerte ekspansjon inn i menneskers liv”

Teknologien som skal tillate transaksjoner med Libra blir en egen applikasjon, i tillegg til å være integrert i WhatsApp og Facebook Messenger plattformene til Facebook. Det skal etter planen slippes i 2020. Libra vil tillate kunder av Facebook å sende penger til hverandre i tillegg til å potensielt kunne betale for varer og tjenester gjennom Libra istedenfor i de respektive lokale valutaene.

Med negativ oppmerksomhet rundt Facebook sin mangelfulle håndtering etter flere personvern brudd, så opplever allerede Facebook mye motstand mot offentlige institusjoner og regulatorer. US Federal Trade Commission har blant annet åpnet etterforskning mot Facebook. Facebook risikerer blant annet en bot på 5 milliarder USD hvis de blir felt.

Amerikanske og Britiske parlamentarikere har tidligere uttrykt bekymring rundt Facebooks Libra, og steget selskapet nå ønsker å ta mot finansverdenen. Medlemmer av det amerikanske senatets komite innenfor bank, hus og urbane affærer har blant annet skrevet et åpent brev til Facebook sin grunnlegger og CEO Mark Zuckerberg der de ber han om å svare på spørsmål om privatvern og finansielle regulasjoner.

Vil kryptovalutaen kunne hjelpe?

Ledere i Facebook har slått fast at Libra vil hjelpe mange forbrukere som i dag ikke har internett-tilgang, til å kunne bruke sin mobiltelefon for å kunne sende penger på en hensiktsmessig måte.

Facebook skal bli grunnleggeren til Libra, mens avgjørelser omhandlende vedlikehold og fremtidige avgjørelser om Libra skal bli tatt av Libra association. Denne foreningen er et lappverk av forskjellige NPOer og komsersielle selskaper. For å kunne bli en del av Libra foreningen som skal regulere og råde og kryptovalutaen så må man investere 10 millioner USD til prosjektet.

Mange selskaper har bidratt til prosjektet. Per i dag har allerede store selskaper som Mastercard, PayPal, Coinbase og eBay bidratt. Andre selskaper som er blitt med i Libra foreningen er Uber, Lyft og NPOs som Women’s World Banking, mikro-lån plattformen Kiva. Libra foreningen sitt hovedkvarter skal være i Geneve, Sveits og Facebook har blant annet sagt at Libra foreningen skal være helt uavhengig og selvstendig fra selskaper og stater.

I Libra sin White Paper (Dokument som oppsummerer plan og strategi om kryptovalutaen) så har Facebook skrevet at målet er å tilrettelegge valutaens brukere sin tilgang til “bedre, rimeligere og åpne finansielle tjenester”. I motsetning til Bitcoin og mange andre kryptovalutaer skal Libra være knyttet til en miks av forskjellige råmaterialer og verdifulle mineraler for å bekjempe de store svingningene hos kryptovalutaene. Disse svingningene er svært vanlige hos dagens kryptovalutaer, så hvis Facebook gjennom Libra klarer og lage en stabil kryptovaluta så kan det endre “gamet” en god del.

Det blir spennende å se hva Libra ender opp med å bli, og om det vil simpelthen være en måte for Facebook og tjene mer penger til sine aksjonærer, eller om det vil kunne bidra til å sikre personer tilgang til trygge finansielle tjenester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *