pos system, kassapparat, pos

Hva er pos, og hva bør jeg se etter i et pos system?

Et POS system er et system som håndterer, bokfører og administrerer salg. I et slikt system så inngår det ofte et kassaapparat, en betalingsterminal, en kvitteringsprinter og en strekkodescanner. 

POS står forøvrig for det engelske begrepet Point Of Sale, altså salgspunkt eller der det foregår salg. Så man kan altså si at er altså snakk om et salgspunkt system. I 2019 så er det blitt nærmest umulig å drive salg uten å bruke en eller annen form for et POS system.

Klarer man seg uten et POS system i 2019?

Det korte svaret er nei, ihvertfall hvis man ikke ønsker å ansette 2 bokførere som manuelt skriver ned hver transaksjon som blir gjennomført, korttype som er brukt ved transaksjon og veksel som gies tilbake ved kjøp med kontanter. Det må også skrives 2 kvitteringer ved hvert kjøp, en til kjøper og en til bedriften. Dette er lovlige krav om et minimum av hva slags rapportering og bokføring som må gjøres for å få lov til å håndtere penger, og drive salg i en bedrift.

Alle disse kravene er definert i kassasystemloven og i bokføringsloven. Dette har gjort at det er nærmest umulig å ikke ha et POS system hvis man driver et utsalgssted (restaurant, butikk, bar, skjønnhet og velvære klinikk osv).

Forskjellige funksjonaliteter for forskjellige næringsvirksomheter

I et POS system så har man potensielt veldig mange funksjonaliteter som man kan velge å integrere. Dessverre så har det seg slik at det vil gjøre det veldig overveldende for en ansatte å måtte gå gjennom 100 funksjoner for å finne den ene de trenger. Derfor velger seriøse aktører og leverandører av POS systemer seg ut et visst antall funksjonaliteter som er relevant for kunden.

Vi skal gå igjennom noen typiske funksjonaliteter som det er viktig å ha på sitt POS system innenfor en gitt næringsvirksomhet.

POS for restaurant

I restaurantbransjen er det uhyrlig viktig at alt fungerer som det skal, når man trenger det. Noe av det mest skadelige som finnes for en restaurant er at man ødelegger opplevelsen til en gjest grunnet tekniske problemer. Hvis eksempelvis pos systemet streiker ved en gjests oppgjør, så vil gjesten måtte bli holdt igjen eller på en annen måte bli forsinket. Dette er såklart useriøst og skadelig for en restaurant.

Derfor er det viktig at leverandør eller distributør av POS systemet leverer et godt system som funger når det gjelder, og selv om for eksempel nettet går. Derfor er det blitt veldig viktig at det tilbys et POS system med sømløs integrasjon. Med dette så mener vi at når en servitør for eksempel slår inn en bestilling, så vil drikkebestillingene automatisk sendes til baren, og matbestillingene bli vist på kjøkkenskjermen til kjøkkenet. Informasjon som enheter solgt, av hva, av hvilken servitør og til enhver tid vil bli lagret så leder kan bruke disse dataene for å kartlegge og planlegge drift.

POS for butikk

Hvis man trenger et POS system for en butikk, eller en annen form for detaljhandel er det svært viktig å ha automatisk varelagertelling. Med en automatisk varelagertellingfunksjonalitet så vil ditt POS system automatisk oppdatere varelageret når noe blir solgt. Den kan også oppdatere hvis det blir litt for lite av en vare, og sende deg en handleliste. Dette kan hjelpe deg med å kartlegge hvor mye som selges av hva, samt avdekke tyveri eller varetap.

En annen viktig funksjonalitet er produsering av salgsrapporter som er et annen lovlig krav. Dette gjøres helt automatisk, og kan spare deg for masse tid!

Ta kontakt med vår samarbeidspartner Paybox for mer informasjon om kassaapparater, pos systemer og kortterminaler. De står klare til å hjelpe dere.

Publisert i: POS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *