Portabel aircondition eller varmepumpe?

Nå som sommeren er i full gang, og man ikke har noe aircondition i huset, kan det friste veldig med et aircondition system. Vi fra Rørlegger-SOS skal i dette innlegget fortelle om du burde gå for den billigere varianten, portable aircondition, eller heller investere i en varmepumpe? 

Mann med en skrutrekker som står å fikler med et air-condition-anlegg på en vegg

Hva koster de forskjellige enhetene?

Pris er alltid viktig for oss her i Norge, så det er jo helt naturlig å stille seg spørsmål rundt prisen på det du planlegger å kjøpe. Når det kommer til aircondition, så vil prisen variere veldig fra det billigste til det dyreste. 

Portabel aircondition

Kjøper man den billigste portable enheten, kan man forvente å bruke rundt 3000 kroner, men om man heller vil ha noe av det beste og dyreste i denne kategorien, vil man som regel finne priser som ligger rundt 10500 kroner. 

Portabel aircondition som står på et gulv

De billigste enhetene som ligger på rundt 3000-5000 kroner er som regel dårligst, og vil dessverre ikke kjøle ned litt større rom, som en stue. 

Varmepumpe

Varmepumper koster en god del mer enn portable enheter, men man får som regel igjen pengene i form av energisparing, og effektivitet. 

Er man på jakt etter den billigste varmepumpen, kan man forvente å bruke rundt 10 000 kroner. Man får jo som regel det man betaler for, og desto billigere enhet du kjøper, desto mindre sparer du på strømregninga. 

Varmepumper kan bli ganske dyre, og de dyreste varmepumpene ligger som regel rundt 25000 kroner. Man også finne enheter som ligger på over 35000 kroner, men disse er som regel to enheter, som blir solgt i en kombo-pakke dersom man har et litt større areal som man trenger å kjøle ned, eller varme opp. 

Varmepumper er mye mer effektiv

Selv om en varmepumpe koster mye mer enn en portabel enhet, vil en varmepumpe lønne seg i lengden. Dette er fordi en varmepumpe trekker inn, og blåser ut luft fra utsiden, noe som kjøler ned eller varmer opp luften inne veldig effektivt. 

En portabel enhet derimot, trekker som regel luft inne fra huset, og blåser ut varm luft. Når luft blir trekt ut av boligen, vil ny luft komme inn fra utsiden av huset, noe som gjør en portabel enhet mye mindre effektiv. 

Blåser de ut kald og varm luft?

Har du planer om å kjøpe en aircondition, er det veldig viktig å kjøpe det du trenger og ser etter! for varmepumper blåser som regel ut varm og kald luft, så de egner seg både på de kaldeste vinterdager, samt de varmeste sommerdager. 

Portable enheter er dessverre generelt litt mer begrenset enn som så. For her finnes det enheter som bare blåser ut kald luft, og det må man være OBS på når man handler! 

Desto billigere en portabel enhet er, desto mindre sjanse er det for at den blåser varm luft.  Heldigvis står det på produktbeskrivelsen om enheten du ser på blåser ut kald og varm luft.

Varmepumper blåser derimot ut varm og kald luft. Så her er det bare å kjøpe den du liker best!

En portabel enhet bråker desto mer

Varmepumper har en veldig stor og bra egenskap som gjør dem til Norges favoritt, nemlig at de går veldig stille! En portabel aircondition derimot kan bråke en god del, nesten som å ha en litt mindre støvsuger konstant gående. Alle elementene i en portabel enhet er plassert i selve enheten, noe som gjør at selve nedkjølingsprosessen bråker. En varmepumpe derimot, har selve kjøleelementene utenfor huset, og trekker luften gjennom kabler, noe som reduserer bråk. 

Tar opp mye gulvplass

En viktig ting å tenke på når man skal kjøpe en portabel eller en varmepumpe er plass. En portabel enhet må ta opp en god plass på gulvet. I tillegg til gulvplass, må enheten bli plassert nært et vindu. 

Det er viktig å ikke glemme installasjonen

Installasjon av en portabel enhet er som regel veldig rett fram og lett. Dessverre er det ikke like rett fram ved installasjon av en varmepumpe. Fra 1. september 2013 ble det faktisk ulovlig å installere en varmepumpe selv, her må du altså få profesjonell hjelp. Heldigvis vil våre dyktige og sertifiserte rørleggere kunne utføre installasjon for varmepumper! 

Bruk vår tjeneste i dag, og ta en uforpliktet samtale med en hyggelig rørlegger, så får du hjelpen du trenger, alltid!